Przepisy

Pieczone dynie

600 g dyni

2 jajka

250 g mąki

200 g bułki tartej

odrobina soli

Tłuszcz do pieczenia

Dynia w około 1/2 cm grubości plastry, posolić i płaszcz w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Tarteletki z dynią i romanesco

NA 6 FOREMEK:
opakowanie ciasta francuskiego
800 g dyni pokrojonej w kostkę
czosnek w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebulka szalotka
kilka różyczek zielonego kalafiora romanesco
15 dag sera koziego na czerwonym winie( z bordową skórką)
kubeczek śmietany 12 %( 6 łyżek)
3 jaja
sól, pieprz
masło do wysmarowania foremek
oraz papier do pieczenia i ziarna fasoli
Dynię pokrojona w kostkę wymieszać w misce z oliwą, doprawić solą, pieprzem, oraz łyżeczką czosnku w proszku.
Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Piec w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni przez 25minut.
Cebulkę podsmażyć chwilę na maśle.
Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów, wylepić nimi wysmarowane masłem foremki, dociskając ściśle do ścianek. Piec z wkładem 10 minut w temp 200 stopni( na każdą foremkę kawałek papieru do pieczenia i dwie garści ziaren fasoli jako ciężar)- można jednocześnie z dynią, na wyższej kratce.
Kalafiora zalać wrzątkiem, zagotować, przelać zimna wodą na sicie.
Jaja wymieszać ze śmietaną, oraz 2/3 startego sera koziego.doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Do tej masy dodać 2/3 upieczonych kawałków dyni.
Z foremek usunąć papier i fasolę. Wypełnić po równo foremki masą jajeczną z dynią, na wierzch dodać resztę dyni- tę 1/3 i szalotkę . Piec w temp 200 stopni ok. 25 minut.
Wyjąć foremki , zobaczyć czy masa się ścięła, jak nie- podpiec jeszcze 3 minutki. Wyciągnąć, wbić w tarteletki kawałki zielonego kalafiora. Posypać startą na szerokie wiórki resztą sera( można to zrobić obierakiem do warzyw). Wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika, by ser na wierzchu ładnie się rozpuścił.
Po lekkim przestudzeniu, wyjąć tarteletki, oddzielając ciasto nożykiem od brzegów foremek. Podawać z kleksem śmietany.

Rozgrzewająca zupa z dyni

1 kg miąższu dyni
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
pół małego pora
1 mały seler
3 średnie cebule
2 kostki serka topionego (najlepiej holenderski i emmentaler)
1/2 łyżeczki mielonego kminki
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej)
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta mielonej papryki (ostrej)
1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżeczka soli morskiej
Warto wcześniej przygotować bulion warzywny - z naturalnego zupa z dyni jest najlepsza, aby zyskać na czasie można ugotować warzywa na kostce warzywnej. Warzywa (marchew, pietruszkę, por seler, 1 cebula) i pół łyżki ziaren pieprzu, ziele angielskie i 2 listki laurowe ugotować w 2 litrach wody na bulion. Po ok. 2 godzinach powinno odparować do 1,5 litra. Listki wyrzucić, resztę zetrzeć w blenderze, dodając dwie kostki serka topionego. Dynię dokładnie umyć, usunąć pestki i "gąbkę" ze środka, obrać, pokroić - na pół i na plastry grubości 1,5 cm (nie za cienko, bo się rozpadnie) i zagotować. Po około 20 minutach gotowania, dynia powinna być miękka, nie powinna się rozpadać. Dynię wyjąć z wody (nie odcedzać - powinna być wilgotna) i przetrzeć w blenderze. 2 cebule usmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek - aż się skarmelizuje (będzie miękka i brązowa). Zetrzeć w blenderze na pastę. Wymieszać bulion z cebulą i kremem z dyni, przelać do garnka, podgrzewać na małym ogniu, dodać pozostałe zioła zmiażdżone razem z solą w moździerzu. Po zagotowaniu zupa jest gotowa. Podawać z śmietanką jogurtową lub/i grzankami z jasnego pieczywa z oliwą z oliwek i rozmarynem. Smacznego!

Kremowa zupa z dyni i pomidorów

600 g dyni pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli
cebula
2 ząbki czosnku
400g krojonych pomidorów (użyłam Pudliszki z oliwą i czosnkiem)
1/3 szklanki białego wina
sól, pieprz świeżo zmielony
5 gałązek świeżego tymianku
500 ml bulionu/rosołu drobiowego
2 łyżki śmietanki 18%
pestki dyni uprażone na suchej patelni
Cebule i czosnek pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć dynie, przesmażyć chwilę, dodać cebule, czosnek, Chwilę smażyć razem do lekkiego zrumienienia dyni. Dodać pomidory, wino, tymianek, doprawić pieprzem i przez 2-3 minuty gotować aż wino lekko odparuje. Wlać bulion i na małym ogniu gotować zupę przez 15 minut. Jak będzie zbyt gęsta dolać bulionu lub wody. Zupę zmiksować. Na koniec dodać śmietanę i zagrzać. Doprawić do smaku, na talerzu posypać prażonymi ziarnami dyni i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z dyni, pieczarek i kapusty pekińskiej

30 dag dyni
20 dag kapusty pekińskiej
1 por
1 papryka
10 dag pieczarek
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
sos sojowy
Dynię obrać. Z dyni i papryki usunąć miąższ z nasionami, pokroić w słupki. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojony w krążki por i posiekany czosnek, wsypać dynię z papryką, pokrojone pieczarki, dusić przez 7-8 minut. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać, dusić przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, podawać.

Sałatka z zielonym groszkiem i dynią

30 dag strąków młodego groszku
10 dag marynowanej dyni
Sól
Pieprz
10 dag śmietany
2 łyżki soku cytrynowego
Cukier
½ łyżeczki startej skórki z cytryny
Strąki młodego groszku gotować w parze pod przykryciem przez 6 min. Rozłożyć razem z dynią na 2 talerze, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę ubić, dodać sok cytrynowy, cukier, skórkę z cytryny, doprawić do smaku. Polać sałatkę.

Dynia faszerowana

2 dynie po 1 kg każda
1 dynia ok. 0,5 kg
3 średnie cebule
podwójny filet z kurczaka
5-6 średnich pomidorów
1 i 1/3 szkl. kaszy pęczak
2 szkl. bulionu
sól, pieprz, curry, papryka słodka
majeranek
smalec
Przygotować dwie większe dynie- odciąć wierzchy i usunąć wnętrze. Przyszykować w miseczkach pozostałe składniki: małą dynię obrać, oczyścić i pokroić na kosteczkę. Umyty filet kurczaka pokroić na kawałki, cebulę na grubsze półplasterki, a pomidory na ósemki albo drobniej. Dwie większe dynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut bez wierzchów w temp. 200 stopni. Po tym czasie nakładamy wierzchy i pieczemy jeszcze przez jakieś 15-20 minut, pod koniec można przykręcić piekarnik do 150-160 st. W tym czasie, kiedy dynia się piecze- szykujemy nadzienie. Na tłuszczu podsmażamy lekko kurczaka doprawionego solą, pieprzem, curry i papryką. Następnie wsypujemy kaszę i zalewamy 2 szkl. bulionu, gotujemy ok. 15 min. Dodajemy dynię w kostkach, a po kilku minutach pomidorki i zeszkloną w oddzielnym naczyniu cebulę. Dodajemy majeranek- niezbyt dużo i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tym farszem napełniamy dynie i przykrywamy wierzchami. U mnie tego farszu jeszcze zostało, wiec można dokładać, a pieczona dynia jest bardzo smaczna- zresztą to już zależy od smaku i gustu. Zaskakujący smak, danie wspaniałe na obiad albo na kolację.

Spaghetti z dynią i mięsem mielonym

dynia 450g,
mięso mielone 250g,
1 papryczka chili,
posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
woda 100ml,
czosnek 2 ząbki,
1 cebula,
2-3 łyżki śmietany 36%,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka startego żółtego sera,
makaron spaghetti 250g,
sól,
pieprz,
vegeta,
tymianek
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją drobno. Umieszczamy dynię w rondelku i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cebulę i papryczkę - smażymy do momentu aż dynia zacznie się rozpadać podlewając wodą, w między czasie dodajemy czosnek. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone doprawiając do smaku vegetą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy dynia zacznie się rozpadać to zmniejszamy ogień i dodajemy natkę, śmietanę, żółty ser - dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Kolejno dodajemy usmażone mięso. Dokładnie wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerz wykładamy porcję makaronu i polewamy ją sosem.

Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową

SPÓD:
ciasteczka maślane np. Digestive 1 opakowanie,
1/2 kostki masła
MASA SEROWA:
1 szklanki musu z dyni,
1 kg sera zmielonego trzykrotnie,
5 jajek,
2 żółtka,
3/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego,
1/2 szklanki kremówki,
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1 cukier wanilinowy,
ŚMIETANKA NA WIERZCH:
200g śmietany 18%,
3 łyżki cukru
GLAZURA BRZOSKWINIOWA:
150 g dżemu brzoskwiniowego,
3 łyżki wody
Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę i pieczemy około godziny (do miękkości dyni) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu dynię studzimy blenderujemy na gładką masę.Przygotowujemy spód z ciastek. Ciastka kruszymy na "pył". Masło rozpuszczamy i dodajemy do ciastek, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na tortownicę delikatnie wygładzając. Spód pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Spód po wyjęciu studzimy. Kolejno przygotowujemy masę serową. Do dużej miski wkładamy wszystkie wymienione składniki mieszamy dużą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach i wylewamy do formy ze spodem posmarowanej masłem na brzegach. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy półtorej godziny. Śmietanę mieszamy z cukrem. Po wyjęciu sernik chwilkę studzimy - ewentualnie gdyby wierzch mu się przypiekł to go ścinamy - i smarujemy śmietaną i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 120 stopni. Przygotowujemy glazurą brzoskwiniową. Dżem i wodę wkładamy go garnka i zagotowujemy. Jeszcze gorącą glazurą polewamy zapieczoną śmietaną. Sernik studzimy, zdejmujemy poręcz i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 24 godzinach. Brzegi mogą być zapieczone więc można formę wyłożyć papierem do pieczenia lub je ściąć. Można go podawać z sosem toffee.

Dyniowe tiramisu

200g okrągłych biszkoptów,
1/2 szklanki zaparzonej kawy,
3 łyżki likieru Amaretto.

Krem dyniowy:
3/4 szklanki puree z dyni,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
szczypta soli.

Śmietanka:
250g serka mascarpone,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
1/4 szklanki cukru,
starta czekolada
1. Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem. W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. 2. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów. 3. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą. Tiramisu przechowywać w lodówce.

Ciasteczka z dynią

1/2 kg mąki tortowej
15 dag dyni hokkaido
2 żółtka
25 dag masła
15 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
3 łyżki oleju
10 dag marmolady z różą
Dynię umyć, usunąć nasiona, pokroić na kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 40 minut. Miękką dynię zmiksować. Do miski wsypać przesianą mąkę i cukier puder, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimny mus z dyni, olej, żółtka, aromat, masło. Wszystko razem posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Wyłożyć na deskę i dokładnie wybić wałkiem. Ciastem napełnić maszynkę i wyciskać ciasteczka na blaszkę. Marmoladą napełnić szprycę do dekoracji tortów. Na każde ciasteczko, wycisnąć odrobinę marmolady. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem. Piec w temperaturze 175 stopni około 12-13 minut.

Ciasteczka z dynią II

0,5 szklanki miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
1 szklanki puree z dyni
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
0,5 łyżeczki soli

Na przygotowanie lukru:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka rozpuszczonego masła
5 łyżek mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Pieczenie zaczynamy od zmiksowania masła, przy czym ciągle dodajemy do niego cukier, następnie jajko i aromat. Miksujemy aż do momentu powstania jednolitej masy. Potem mieszamy w misce mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Teraz trzeba stopniowo dodać tę mieszankę do wcześniej przygotowanej masy i dokładnie mieszamy mikserem ustawionym na niewielką prędkość obrotów.Tak wyrobione, gęste ciasto nakładamy na blaszkę za pomocą dużej łyżki i formujemy okrągłe placuszki. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy lukier, miksując ze sobą wszystkie składniki. Gdyby był zbyt gęsty wystarczy dodać troszeczkę mleka. Tak przygotowany lukier nakładamy na ciasteczka.

Marmolada z gruszek i dyni

gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych - 1 kg
dynia obrana i bez nasion - ½ kg
cytryna - 1 szt.
cukier - 200 g
woda - ¼ szk.
kora cynamonu - 1 szt.
Obrane i oczyszczone gruszki i dynię pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z grubym dnem.
Dodaj wodę, korę cynamonu i gotuj pod przykryciem, aż gruszki i dynia zaczną się rozpadać. Odkryj rondel, przestaw go na mniejszy ogień i często mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Sok wyciśnięty z cytryny i cukier dodaj do rondla i podgrzewaj, często mieszając.
Usuń cynamon, a marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Odstaw do wystygnięcia. Następnie przenieś słoiki do piwnicy.

Dżem z dyni i jabłek

1 kg dyni
60 dag kwaśnych jabłek
1 kg cukru
kilka Goździków zmielonych
1 łyżeczka cynamonu
Dynię oczyścić z pestek, obrać ze skórki, wyjąć miąższ i pokroić w paski. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdka nasienne. Jabłka razem z dynią włożyć do rondla, wlać odrobinę wody i rozgotować pod przykryciem. Wówczas zdjąć pokrywę i dusić- często mieszając- przez około pół godziny. Dodać cukier i przyprawy. Mieszając odparować na małym ogniu. Gdy należycie zgęstnieje, nałożyć do słoików zakręcić i odwrócić do góry dnem.
  • GOSPODARSTWO ROLNE

  • DURAK PIOTR

  • ul.NADRZECZNA 29

  • 24-170 KURÓW

  • Tel. 668-837-840

  • Tel. 81-8808099

  • Tel/Fax 81-8811236

Copyright 2004 - 2014 Durak Piotr.
realizacja: Multimedia